25. marraskuuta 2011

Mikä ihmeen Oulu?

Ajattelin aloittaa Oulu-teeman postaukset kertomalla Oulusta ihan yleisesti. Miksi? Koska satunnaiset lukijat eivät ole välttämättä koskaan Oulussa käyneet ja eivät välttämättä tiedä Oulusta muuta kuin että se on täällä pohjoisessa melkein Lapissa.

(c) OuKa

Oulu on perustettu 1605, toimeksiantajana Ruotsin kuningas Kaarle IX. Ikää Oululla siis on jo kunnioitettavat 406 vuotta. Asukkaita Oulussa on tällä hetkellä noin 140 000, mutta luku muuttuu 1.1.2013 jolloin Oulu kasvaa isommaksi Haukiputaan, Oulunsalon, Kiimingin ja Yli-Iin yhdistyessä Ouluun. Oulu tunnetaan teknologia- ja opiskelijakaupunkina.

Teknologian puolesta puhuu Teknologiakylä Linnanmaalla, useat Technopolisit ympäri kaupungin sekä Oulun yliopistolla tarjottava teknologiakoulutus. Suurimpia toimijoita Oulun seudulla on Nokia (tai ainakin on ollut :P), NSN, Polar, Electrobit, .. niitähän riittää :D

Opiskelumahdollisuuksia Oulussa tarjoaa peruskoulun jälkeen useat lukiot, Oulun seudun ammattiopisto (OSAO), Ammattiopisto Luovi, Oulun seudun ammattikorkeakoulu (OAMK) ja Oulun yliopisto. Aikuiskoulutusta tarjotaan niin OSAO:ssa, OAMK:ssa sekä JAKK:ssa. Näiden lisäksi kaikille avointa opetusta on tarjolla mm. avoimessa yliopistossa ja Oulu-opistossa.

Erilaisia kulttuurielämyksiäkin Oulu tarjoaa. Musiikin ystäville on tarjolla Qstock-festarit heinäkuun lopulla, Oulun musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaran MM-kisat piristävät elokuussa, Jalometalli elokuussa ja Jalometallin Winterfest talvella sekä The Irish Festivals of Oulu syys-lokakuun vaihteessa. Näiden tapahtumien lisäksi Oulu Sinfonia ilahduttaa musiikin ystäviä ympäri vuoden. Elokuvien parissa viihtyville Oulussa on 3 eri elokuvateatteria; Finnkino, Elokuvateatteri Star sekä Studio. Finnkinon tavoin Star näyttää uusimpia valtavirta elokuvia mutta Studiossa näkee myös harvinaisempia ja vanhempiakin elokuvia. Kirjoista pitäville Oulun kaupunginkirjasto tarjoaa kirjoja useassa kaupunginosassa pääkirjaston sijaitessa keskustassa. Näyttämötaiteesta pääsee nauttimaan Oulun kaupunginteatterissa, Oulun työväen näyttämöllä, Teatteri Riossa, sekä kesäaikaan myös Meri Oulun kesäteatterissa Toppilan Möljällä. Museoissakin Oulussa voi käydä, niitä löytyy jokaiseen makuun. On Pohjois-Pohjanmaan museo niille, jotka haluavat tietää Oulun ja ympäröivän alueen menneisyydestä ja löytyypä sieltä myös osasto lapsille ja lapsenmielisille jossa pääsee tutustumaan Koiramäen elämään. Oulun taidemuseossa on tarjolla vaihtuvia näyttelyitä ja lisäksi pysyviä kokoelmia. Teemamuseoitakin löytyy muutamia, joita ovat Merimiehen kotimuseo, Turkansaaren ulkomuseo ja Pateniemen sahamuseo. Lisäksi yliopiston tiloista löytyy eläinmuseo ja geologinen museo. Taiteesta ja muotoilusta pitäville tarjolla on useita gallerioita ympäri kaupunkia. Erilaisia näyttelyitä järjestetään myös kahviloissa, kirjastoissa ja monissa muissa yleisissä paikoissa.

Sitten ihan mun mielestä parhaimpaan kulttuuritarjontaan, eli ruoka- ja kahvilakulttuuri! Oulussa on ravintoloita kymmeniä ja jokaisen makuun ja lompakkoon sopivia. Myös etnisiä ravintoloita on useita ja kasvavissa määrin. On intialaista, kreikkalaista, kiinalaista, thaimaalaista ja onpahan myös yksi sushibaarikin. Lisäksi löytyy känkkylöitä, eli suomeksi sanottuna kebab-pizzerioita. Kahviloitakin on useita joista varmaan suosituin on Cafe Bisketti. Siellä on tarjolla erilaisia erikoiskahveja, kuumia juomia, leivonnaisia ja lisäksi aamiaista ja lounastakin on tarjolla kun oikeana hetkenä osaa mennä paikalle.

Urheiluakin Oulussa pääsee harrastamaan joko itse olemalla urheilija tai penkkiurheilijan muodossa. Penkkiurheiluun loistavia vaihtoehtoja on Oulun Kärppien kotiottelut jos jääkiekosta pitää ja jalkapallosta pitäville OPS:n pelit jalkapallokauden aikaan. Jos taas haluaa itsekin urheilla on siihen mahdollisuus useilla eri tavoin, uimahalleja löytyy kaksi, kuntosaleja useampi, palloiluhalleja, ... Talvella pääsee myös hiihtämään valaistuille laduille. Pyöräilijöitä ilahduttaa hyvät pyöräilytiet.

Hmmm, oliskohan tässä jo tarpeeksi tietoa..? Ainakin näin alkuun :D Ehkä jossain vaiheessa vielä teen toisenkin postauksen Oulun tarjonnasta yleismaailmallisesti.

Kunhan aloitan kunnolla nämä teema-postaukset, niin eniten varmaan keskityn tuohon kulttuuritarjontaan ja lisäksi erilaisiin kauppoihinkin. Koitan myös jos vaikka innostuisin esittelemään eri kaupunginosiakin, mutta sen näkee sitten myöhemmin. Ja seuraavaa Oulu-postausta voitte odotella ilmestyväksi jossain vaiheessa ensi viikkoa.

2 kommenttia:

  1. Mä olen tässä äskettäin tutustunut muutamaan "puttaalaiseen" ja musta ois niin kiva kuulla lisää kaikista erikoisista sanoista mitä te käytätte siellä päin! se oulun murre on kyllä harvinaisen rentoa (terveisin turun ja tampereen murteita VIHAAVA) :)

    VastaaPoista
  2. Pittääpä kirjottaa jossain vaiheessa joku murrepostaus :) Kiitti ideasta!

    VastaaPoista

Kommentit tervetulleita. Muistathan kuitenkin, että jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin silloin voi hyvin olla myös hiljaa. :)

Sanavahvistus käytössä kaikissa kommenteissa ja yli 28 päivää vanhoissa teksteissä kommentit tulevat näkyviin heti kun olen ne hyväksynyt.