18. joulukuuta 2013

Ennen ja jälkeen silmäleikkauksen

Sain viikonloppuna Jenniltä kommenttia ja toiveen tästä nyt kirjoitettavasta aiheesta. Olen kirjoittanut aiemmin jo kolme postausta aiheesta (1, 2 ja 3), mutta ehkä te vielä jaksatte lukea tämän kun tulee tässä kuitenkin uusiakin asioita esiin. Keskityn tässä kuitenkin aikaan ennen ja jälkeen leikkauksen, eli itse leikkauksesta en kirjoita vaan siitä pääsee lukemaan tuosta ensimmäisestä linkistä. Parhaimmat vihjeet korostan paksummalla tekstillä.

Alla Jennin kommentti kokonaisuudessaan.

Oon seurannu sun blogia jo jonkin aikaa ja tykkään sun kirjoitustyylistä ja aiheista joista kirjoitat! Mulla olisi pieni pyyntö: Voisitko näin kommenttiboksissa tai ihan postauksessa kertoa vielä tuntemuksia silmien laserleikkauksen jälkeen? Onko silmät olleet vielä kuivat? Onko näkö pysynyt hyvänä? Onko ollut mitään muita haittavaikutuksia leikkauksesta? Olen itse menossa leikkaukseen ja sen vuoksi kiinnostaa tämä asia! Myös muut vinkit leikkaukseen valmistautumiseen kelpaavat toki :) Luin juuri uudelleen sun aiemmat postaukset silmien leikkauksesta ja varsinkin leikkauksen vaiheiden kuvaaminen oli mulle hyödyllinen, vähän helpottaa jännitystä, kun tietää mitä odottaa!

Aloitetaanpa ihan alusta, eli siitä kun sain lasit. Olin silloin 10-vuotias ja aluksi lasit oli ihan vain lukulasit, eli niiden käyttö unohtui todella helposti. Olisinkohan ollut viidennellä tai kuudennella kun minulle sitten määrättin silmälasit pidettäväksi ihan koko ajan, sillä näköni oli heikentynyt enemmän. Siitä sitten alkoikin alamäki ja näkö huononi entisestään ja sainkin tasaisin väliajoin uudet silmälasit vahvemmilla voimakkuuksilla. Ja toki kaupanpäälle vielä kärsin hajataittoisuudestakin, eli jos olin liian kauan aikaa ilman laseja niin lopputuloksena oli pääkipu. Kesällä 2012 oli aika hankkia uudet lasit ja vaikka linssit olivat ohennetut, oli niiden paksuus niin shokeerava että meinasin pyörtyä. Lasireseptissä oli merkattu miinuksia molempiin silmiin 5 ja lisäksi vielä molemmissa silmissä hajataittoa 3-4 välillä. Ne kun sitten laskee yhteen, oli miinuksia yhteensä yhdessä silmässä 8-9. Alettiinkin sitten miettimään mun vanhempien kanssa jos menisin silmien laserleikkaukseen.

Kotona leikkauksen jälkeen suojalasit päässä :D

Ensin toki piti selvittää, että onko silmäni edes leikkauskelpoiset ja laitoinkin sekä Oulun Mehiläiseen että Terveystaloon kyselyä jossa kerroin kuinka huono näkö oli ja sitten jäinkin odottelemaan vastauksia. Suhteellisen nopeasti tuli molemmista paikoista vastaus ja kauaa ei tarvinnut miettiä kumpaan paikkaan menen jatkotutkimuksiin. Mehiläisestä nimittäin tuli vastaus, että mulla liikaa hajataittoa ja silmäleikkaus melkein mahdoton ja Terveystalolta tuli taas viestiä, että hajataitto ei ole automaattisesti este leikkaukselle. Heinäkuun lopussa suuntasin Terveystalolle optikon luo ja siellä tehtiin ihan täydellinen silmien tutkimus. Älyttömästä hajataitosta huolimatta mun silmien sarveiskalvon paksuus oli enemmän kuin tarpeeksi, joten leikkaus pystyttäisiin tekemään. Siinä sitten varattiin aika ja koska olisin leikkaushetkellä työelämässä, suositeltiin leikkausta torstaiksi, jotta saisin rauhassa silmiä lepuuttaa viikonlopun ylitse. Silmäleikkauksen jälkeen siis saa sen leikkauspäivän ja seuraavan päivän leikkauksesta sairaslomaa ja koska perjantaisin ei ainakaan silloin tehty silmäleikkauksia, niin tuo torstai siksi leikkauspäiväksi.

Leikkausta edeltävänä päivänä menin nukkumaan hyvissä ajoin, jotta silmät saisivat rentoutua ja en olisi itsekään ihan väsynyt. Ennen leikkauspäivää en ollut kovinkaan paljoa jännittänyt, mutta sitten leikkauspäivänä se jännitys alkoi. Onneksi leikkaus olikin heti aamusta ja onneksi leikkauskäytäntöön kuuluu tarjota esilääke, eli rauhoittava. Se auttoi vähentämään jännitystä ja kun leikkauksen jälkeen pääsin kotiin, niin sen rauhoittavan väsyttävä ominaisuus iski ja sen ansiosta sitten sainkin hyvin nukuttua päikkärit ja silmätkin tykkäsi kun saivat levätä. Mitäs tästä opimmekaan? Se rauhoittava kannattaa siis ottaa jos sellaista tarjotaan!

Jokaisessa leikkauspaikassa on erilaiset käytännöt siinä, että kuinka nopeasti leikkauksen jälkeen kotiutetaan. Jossain paikoissa pääsee lepäilemään pimeään huoneeseen muutaman tunnin ajaksi, joissain taas kotiutetaan heti leikkauksen jälkeen. Oulun Terveystalossa kotiutus tapahtuu tunnin sisään leikkauksesta, sen jälkeen kun leikkaava lääkäri tarkistanut silmät. Kotiutusta odottaessa kannattaa mennä maksamaan/pyytämään lasku heti! Ei kannata odottaa siihen asti, että lääkäri antaa luvan lähteä kotiin. Siinä kotiutusvaiheessa nimittäin silmät saattavat olla sitä mieltä, että mieluummin pysytään kiinni ja näin ollen ei siis välttämättä se pankkikortin tunnusluvun näppäily onnistu tai lompakon kaivuu, että saisi Kela-kortin sieltä esiin. Kannattaa myös pyytää joku kaveri avuksi kotimatkalle, sillä et todellakaan pysty pitämään silmiä tarpeeksi auki pystyäksesi suuntaamaan siihen oikeaan bussiin joka veisi kotiin. Pahimmassa tapauksessahan vielä se rauhoittavan unettava vaikutus alkaa siellä bussissa ja nukut pysäkkisi ohi. Itse en olisi ilman Jakea päässyt kyllä kunnialla kotiin. Teki vaikeuksia suunnata kotiin Jaken avustuksellakin kun Jake oli auton pysäköinyt vähän kauemmaksi ja siinä sitten kun yritin kävellä sokkona autolle. Toki Jake piti musta kiinni että edes jotenkin osaisin oikeaan suuntaan mennä ja en kävelisi vastaantulevien päälle :D Niin ja antibioottitipat ja kostutustipat kannattaa hakea jo ennen leikkausta jos on saanut reseptin haltuun kun käynyt esitutkimuksessa! Ei siellä apteekissakaan kovin helppoa ole asioida silmät ummessa.

Parhautta kun saa käyttää sellaisia aurinkolaseja kuin itse haluaa ja esteenä ei ole enää lause "ei saa vahvuuksilla linssejä"

Leikkauspäivä leikkauksen jälkeen oli se pahin kun ei tosiaan pystynyt kovin hyvin pitämään silmiä kauaa auki, niin silloin tulikin makoiltua sohvalla silmiä kiinni pitäen. Silmien kannattaakin antaa levätä mahdollisimman paljon. Seuraavana päivänä alkoikin sitten etäisyyksien opettelu uusiksi. Esimerkiksi alaspäin katsottuna jalat näytti paljon pidemmiltä kuin oikeasti olivat, eli maanpintaan oli piiiiiiitkä matka :D Ne asiat mitkä tuntui ennen olevan lähellä olikin kaukana ja toisinpäin. Piti toki myös opetella tiputtelemaan antibiootti- ja kostutustippoja. Vaikka ohjeistus olikin, että antibiootin jälkeen molempiin silmiin 1 tippa kostutustippoja, niin se antibiootti kuivattaa tosi paljon silmää ja ei siis haittaa vaikka kostutusta laittaisikin 2-3 tippaa/silmä. Se ylimääräinen tulee kyllä sieltä sitten pois.

Maanantaina menin sitten töihin ja aamupäivä meni ihan hyvin töitä tehden, mutta sitten iltapäivällä tekstit alkoi vilisemään silmissä, niin lähdin töistä pois vähän aikaisemmin. Silmät saattavat siis kiukutella vielä useamman päivän päästä leikkauksesta ja kannattaakin melkein silmien ehdoilla tehdä töitä. Loppuviikon sitten otinkin töissä vähän rauhallisemmin ja pyrin tekemään enemmän sellaisia töitä joissa ei tarvinnut paljoa tietokonetta katsella.

Kuukausi leikkauksesta oli ensimmäinen jälkitarkistus ja sain lääkekuurin silmiin, sillä ne olivat vielä hieman liian kuivat. Lääke oli voide joka sumensi näön ihan kokonaan, joten jos on ns. sänkylukija, ei kannata voidetta laittaa silmiin ennen lukuhetkeä vaan vasta siinä vaiheessa kun on valmis katsomaan unia.

Ensimmäiset pakkaset sai mut kaipaamaan laseja. Silmät oli kovilla kun ei ollut mitään suojaa edessä ja toki myös pakkanen aiheutti silmien kuivuutta. Silmätippoja siis vaan silmiin!

Puolvuostarkastuksessa todettiin, että mulla on edelleen silmät kuivana ja sain taas uuden lääkekuurin, tällä kertaa antibioottitippoja. Lisäksi todettiin, että oikeassa silmässä on heikompi näkö kuin vasemmassa. Mulla nyt tosin onkin aina ollut vasen silmä se vahvempi silmä, joten ei oikeastaan tullut uutisena. Pääasia kuitenkin, että näkö pysynyt siinä missä tarkoituskin ja sain luvan poistattaa ajokortista merkinnän silmälasien tarpeellisuudesta.

Nyt reilu vuosi myöhemmin näkö on edelleen hyvä. En ole ainakaan huomannut sen huononevan. Lokakuussa mulla oli silmätulehdus ja kävin lääkärissä, niin siellä sitten samalla tutkittiin pikaisesti onko näköön vaikuttanut ja ei onneksi ollut. Kuivuutta mun silmissä on edelleen ja pahimpina pakkaspäivinä olenkin joutunut laittamaan normaalia enemmän kostutustippoja silmiin.

I can see you.. (kuva otettu pari viikkoa sitten kun leikin kameralla :D)

Mainitsin silmieni kuivuuden tässä todella monta kertaa, mutta se koskee vain tosiaan mun silmiä. Jokaisella silmät ovat erilaiset ja kokevat asiat eri tavalla. Eli kaikkien silmät eivät kärsi kuivuudesta sitä paria viikkoa kauempaa leikkauksen jälkeen kun taas osa voi kärsiä silmien kuivuudesta koko ikänsä ilman mitään leikkauksiakin. Kuivuutta ei siis kannata pelätä, sitä vartenhan niitä kostutustippoja on olemassa. Silmät myös tulee olemaan punaiset leikkauksen jälkeen enemmän tai vähemmän aikaa (muutamasta päivästä muutamaan viikkoon), mutta se kuuluu asiaan ja paranemisaikaan. Ei siis kannata mennä silmäleikkaukseen esimerkiksi muutamaa päivää ennen omia häitään, ellei nyt välttämättä halua näyttää kuvissa pirulta.

Toivottavasti tästä on nyt jotain apua Jennille ja muille jotka miettivät silmäleikkausta. Otan mielelläni vastaan lisäkysymyksiä ja niitä voi laittaa joko tähän postaukseen kommenttina tai laittaa tuolla yhteydenottolomakkeella viestiä jos ei halua julkisesti kysyä asioista.

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Sain tästä ja sun aiemmista leikkaukseen liittyvistä kirjoituksista paljon uutta tietoa. Olen aika kova stressaamaan ja sen takia on hyvä kun tiedän miten leikkaus etenee ja mitä sen jälkeen kannattaa tehdä. Tuntuu edes vähän siltä, että olisi asia itsellä hallinnassa. Haittavaikutuksista pelkään juuri tuota silmien kuivuutta, mutta pitää vaan toivoa ettei se ole omalla kohdalla kovin pahaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos sait uutta tietoa :) Ja toivotaan, että sun silmät ei kärsi kuivuudesta, ainakaan kovin paljoa :)

      Poista

Kommentit tervetulleita. Muistathan kuitenkin, että jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin silloin voi hyvin olla myös hiljaa. :)

Sanavahvistus käytössä kaikissa kommenteissa ja yli 28 päivää vanhoissa teksteissä kommentit tulevat näkyviin heti kun olen ne hyväksynyt.