9. marraskuuta 2015

Mitä kuuluu opinnoille?

Lähihoitajan opintoja on takana nyt päälle vuosi. Sinä aikana on tullut suoritettua koulutukseen liittyvät perusopinnot, eli kaikille pakolliset opinnot joihin kuuluu kolme tutkinnon osaa: kasvun tukeminen ja ohjaus, hoito ja huolenpito sekä kuntoutumisen tukeminen, ja nyt opiskellaan jo omaa osaamisalaa, joka on minulla vammaistyö.

Käytössä oleva oppikirja sekä ammattitaitovaatimukset.

Perusopinnoista hoito ja huolenpito (hohu) sekä kuntoutumisen tukeminen (kuntu) on olleet tähän asti sellaiset tutkinnon osat, joista olen pitänyt. Toki pidin myös tuosta kasvun tukemisesta ja ohjauksesta, mutta se ei niin paljoa antanut uutta. Hohun aikana opiskeltiin lääkehoitoa, anatomiaa ja fysiologiaa, erinäisiä toimenpiteitä (pistäminen, katetrointi, nenämahaletku, ..) ja tietenkin sairauksia. Kuntun aikaan keskityttiin sitten erilaisiin kuntoutujaryhmiin. Työssä oppimiset olisi myös pitänyt olla molempien aikana siihen sopivat, mutta minulla meni hieman ristiin. Hohun aikaan olin eräässä tehostetun palveluasumisen yksikössä, jossa ei oikein hoidollista työtä ollut. Tokihan siellä tuli tämä perushoito ja lääkehoito, mutta hurjin hoitotoimenpide taisi olla se kun sain mitata asukkaiden verensokerit ja pistää insuliinit. Kuntun aikaan sitten taas olin vuodeosastolla ja siellä sitten olisi ollut hyvä osata jo hohussa opittuja asioita. No, onneksi ohjaaja ymmärsi tilanteeni ja hän opetti minulle myös hohun asioita. Sainkin todella paljon irti kuntun työssä oppimisesta tuon ansiosta ja nyt on enemmän varmuutta tehdä asioita.

Kuntun työssä oppimisen aikana pukeuduin näin muodikkaasti..

Nyt on sitten tosiaan jo osaamisalaopinnot alkaneet. Nyt alussa olemme käsitelleet eri vammaryhmiä kuten kehitysvammoja, liikuntavammoja, aivovammoja. Meillä on nyt myös jatkunut lääkehoito ja lääkelaskut, lisäksi alamme käymään läpi tarkemmin eri vammaryhmien kuntoutumista, terveyden ylläpitoa ja edistämistä, ja jossain vaiheessa on tiedossa hieronnan ja jalkahoidon opiskelua. Toki opintoihin kuuluu myös kielien opiskelua ja yrittäjyyttä, EA2-kurssi ja kaikkea muuta enemmän tai vähemmän kivaa.

Helmikuun lopulla olisi sitten suunta jälleen kentälle, eli työssä oppimaan. Pitäisi alkaa metsästämään jo paikkaa. Muutama idea kyllä on minne haluaisin, mutta kaikkialle ei voi ottaa itse suoraan yhteyttä vaan koulu hakee ne paikat. Tuo työssä oppiminen sitten jääkin minulla viimeiseksi ennen valmistumista ja työmaailmaan siirtymistä, joten haaveena olisi päästä suorittamaan se sellaiseen paikkaan, johon voisin sitten valmistuttuani työllistyä suoraan.

Haluaisitteko kuulla lisää lähihoitajan opinnoista? Tai onko siellä ruudun toisella puolen lähihoitajia/lh-opiskelijoita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Muistathan kuitenkin, että jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin silloin voi hyvin olla myös hiljaa. :)

Sanavahvistus käytössä kaikissa kommenteissa ja yli 28 päivää vanhoissa teksteissä kommentit tulevat näkyviin heti kun olen ne hyväksynyt.