12. tammikuuta 2011

Kotitonttu vauhdissa..

Tulipa tänään leikittyä taas vaihteeksi kotitonttua ja tein siis ruokaa ja leivoin. Ruokana oli jauhelihakeittoa ja sen kaveriksi leivoin sämpylöitä. Jälkiruokaa ei ollut alunperin tarkoitus tehdä, mutta leivoinpa kuitenkin puolukkapiirakan.

Ja sitten hieman ohjeita..

Jauhelihakeitto

400 g sika-nautajauhelihaa
1 pss Apetit peruna ja keittokasvikset (pakasteesta)
n. 2 litraa vettä
mausteita maun mukaan

Ensin ruskistin jauhelihan ja laitoin samalla toiselle levylle vesikattilan kiehumaan. Kun vesi kiehui, lisäsin joukkoon pari teelusikallista lihaliemijauhetta (1 lihaliemikuutio korvannee jos ei jauhetta löydy) ja tietty perunat ja keittokasvikset. Jauhelihan lisäsin joukkoon noin 20 minuuttia myöhemmin ja annoin keiton vielä puolisen tuntia olla hellalla. Mausteita laitoin jauhelihaan paprikajauhetta ja mustapippuria. Itse keittoon laitoin yrttisuolaa.

Sämpylät

6 dl vettä
2 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
30 g  sulatettua voita
5 dl durumvehnäjauhoja
2 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja
pinnalle seesaminsiemeniä

Liuota kuivahiiva ja suola noin 42-asteiseen veteen. Anna hiivan herätä henkiin ja sen jälkeen lisää joukkoon 2 desiä vehnäjauhoja ja voi. Lisää vähitellen durumit ja grahamit hyvin alustaen. Sen jälkeen ala lisäämään vehnäjauhoja, kunnes taikina on kuohkea ja irtoaa helposti sormista. (Ei siis kannata orjallisesti tuota vehnäjauhojen määrää noudattaa.) Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan kaksinkertaiseksi. Taikinan kohottua, nostele kahden ruokalusikan avulla taikinamöykkyjä pellille leivinpaperin päälle ja anna vielä sen jälkeen sämpylöiden kohota leivinliinan alla jonkin aikaa. Ripottele sämpylöiden pinnalle seesaminsiemeniä ja laita 225-asteiseen uuniin paistumaan 10-15 minuutiksi.

Puolukkapiirakka

pohja:
125 g  voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

täyte:
2 dl vaniljajugurttia
1,5 dl sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
puolukoita

Sulata voi ja lisää sekaan sokeri. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää rasva-sokeriseos jauhojen sekaan ja lisää muna. Sekoita hyvin ja kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Levitä taikina niin, että sitä on myös piirakkavuoan reunoilla. Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään ja kaada pohjan päälle. Paista 225-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Muistathan kuitenkin, että jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin silloin voi hyvin olla myös hiljaa. :)

Sanavahvistus käytössä kaikissa kommenteissa ja yli 28 päivää vanhoissa teksteissä kommentit tulevat näkyviin heti kun olen ne hyväksynyt.