14. joulukuuta 2011

Saisiko saman suomeksi?

Tähän postaukseen sain idean Ayun kommentista:
Mä olen tässä äskettäin tutustunut muutamaan "puttaalaiseen" ja musta ois niin kiva kuulla lisää kaikista erikoisista sanoista mitä te käytätte siellä päin! se oulun murre on kyllä harvinaisen rentoa (terveisin turun ja tampereen murteita VIHAAVA) :)

Oulun murteelle tyypillistä on lisätä ylimääräsiä vokaaleita ja konsonantteja sopiviin väleihin. Ja mikä on sopiva väli? Noh, sitä ei oikein osaa selittää sillä se on niin synnynnäinen asia, että se on opittu äidin massussa. Mutta esim. kahvi -> kahavi, poliisi -> polliisi, hyvää -> hyvvää, kolme -> kolome, neljä -> nelijä, minuutti -> minnuutti. Mutta, tykätäänpä me myös niitä vähentääkin.  Kaksi -> kaks, pysähdy -> pysähy, on -> o, enemmän -> enemmä,  vähemmän -> vähemmä, jne. Tykätään myös muuttaa kirjaimia toisiksi. Älä -> elä, oikea -> oikia, katsoa -> kattoa, Ruotsi -> Ruotti, jne.

Meillä oululaisilla on myös ihan omia sanoja joillekin asioille. Esim. kuinka moni ei-oululainen tietää mitä känkky/kaenkky meinaa? Tai rotuaari? Käläkättää? Äkätä? Rikkakihveli? Noh, jotta ei tartte metästää oikeit vastauksii ni kerronpa ne: känkky/kaenkky on nimitys kebab-pizzerioille ja niiden listoilta löytyville ruuille, rotuaari on kävelykatu, ihminen käläkättää kun puhuu paljon, äkätä kun huomaa jotakin ja rikkakihveli on roskalapio.

En oikein osaa muuta kertoa tästä ihanasta murteesta, koska mulle tää on niin päivänselvä asia. Mutta jos jotakin kysymyksiä ilmenee, ni kysykää ihmees ni koitan jossakin välissä tehdä uuden postauksen jossa vastailen näihin kysymyksiin. Sillä välin voitte käydä testaamassa täällä, että kuinka hyvin tiedätte Oulun murteen sanoja.

Ja lopuksi haluaisin kysyä kaikilta jotakin: Ookkonää Oulusta? Pelekääkkönää polliisia? Syökkönää leijonaa? Juokkonää pillillä piimää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Muistathan kuitenkin, että jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin silloin voi hyvin olla myös hiljaa. :)

Sanavahvistus käytössä kaikissa kommenteissa ja yli 28 päivää vanhoissa teksteissä kommentit tulevat näkyviin heti kun olen ne hyväksynyt.