8. elokuuta 2014

Sähköistä lukemista

Sain viime vuonna Jakelta synttärilahjaksi Kobo Touch eReaderin. Mulla oli vielä silloin paljon kirjoja luettavana ihan paperiversiona, joten meni suhteellisen pitkään ennen kuin kunnolla pääsin tutustumaan Koboon. Nyt, melkein 40 Kobolla luettua kirjaa myöhemmin, ajattelin vähän kertoilla kokemuksistani. Ja huom! Minulla ei ole kokemusta muista eReadereista, joten ei kannata lukea tätä vertailupostauksena.

Olen ollut todella tyytyväinen Koboon. Se on kahta nappia (virta ja valmiustilaan paluu) lukuunottamatta kosketusnäytöllinen, siinä ei ole silmiä ärsyttävää taustavaloa, akku kestää hyvin ja mikä tärkeintä, vie vain vähän tilaa. Se määrä kirjoja mitä mulla siinä on, veisi fyysisinä kappaleina tilaa enemmän kuin tarpeeksi.

Sleep mode tilassa näkyy luettavana olevan kirjan kansi ja kuinka pitkällä on

Käytettävyys
Kuten ylempänä sanoin, niin Kobo Touchissa on kosketusnäyttö ja lisäksi näytön reunojen alla on jonkinlaiset liikkeentunnistimet. Kosketusnäyttö on todella kätevä ominaisuus lukiessa kun sivulta toiselle pystyy siirtymään sormea näytöllä näpäyttämällä tai pienellä pyyhkäisyllä, mutta liikkeentunnistimet ovat välillä niin herkät, että jopa yhden hiussuortuvan tippuminen näytölle saattaa aiheuttaa sivun vaihtumisen.

Laitteessa ei ole taustavaloa, sillä se pyrkii pitämään lukukokemuksen mahdollisimman samanlaisena kuin lukisi fyysistä kirjaa. Kovinkaan hämärässä ei siis pysty lukemaan, joten jonkinlainen valonlähde on oltava kaverina. Ennen kuin olohuoneessa oli lukuvalo, käytin mm. taskulamppua kun unettomina öinä luin olohuoneessa ja en halunnut kattolamppuun laittaa valoa.

Koska luen Kobolla pelkästään englanninkielisiä kirjoja, niin yhdestä ominaisuudesta olen erittäin onnellinen. Sisäänrakennettu sanakirja. Jos vastaan tulee joku oudompi sana minkä merkitystä en tiedä, voin valita sanan ja sanakirja aukenee kertoen mitä sana merkitsee. Ei tarvitse enää rynnätä nettiin etsimään tietoa kuten fyysisten kirjojen kanssa.

Akunkesto on yllättänyt positiivisesti. Ehkä noin kerran kuukaudessa joudun kokemaan tilanteen, että laite joutuu muistuttamaan akun latauksesta. Saattaa mennä kauemminkin, sillä akku latautuu sujuvasti samalla kun siirrän kirjoja koneelta Kobon muistiin.

Valmiustilanäkymässä näkee mm. mitä kirjoja on kesken, kuinka monta kirjaa on lukenut ja mahdollisia kirjasuosituksia.

Kirjojen hankkiminen
Kirjojen hankkiminen Kobolle on ollut todella helppoa. Kobo ei ole sidoksissa mihinkään tiettyyn kauppaan, kuten esimerkiksi Kindle Amazoniin, joten se antaa vapauden hommata kirjoja ihan mistä vain mistä e-kirjoja vain on mahdollista hankkia. Kobolla on toki oma kauppa ja sieltä olen muutamia kirjoja ostanutkin. Hinnat eivät ole edes mitään kamalia, vaan puhutaan ihan muutamista euroista. Sieltä löytyy myös jonkin verran ilmaisia uusia kirjoja sekä todella paljon klassikoita ilmaiseksi. Lisäksi jokainen Kobosta ostettu kirja auttaa Koboa “analysoimaan” lukutottumuksia ja mitä enemmän ostaa kirjoja sitä paremmin Kobo osaa tehdä kirjaehdotuksia. Muualta ostettuja ja ladattuja kirjoja Kobo ei osaa ottaa huomioon, joten suosituksissa saattaa hyvinkin olla sellaisia kirjoja, minkä on lukenut aikaisemmin ja hankittu muuta reittiä pitkin. Paikkoja mistä olen hankkinut kirjoja Kobon oman kaupan lisäksi, on mm. Project Gutenberg (klassikoita ja tekijänoikeusvapaita kirjoja) sekä Elisa Kirja. Suomenkielisiä kirjoja en ole tosin ostanut, sillä niiden hinnat on suunnilleen samoissa kuin fyysisten kirjojen.

Jos hankkisin kirjat pelkästään Kobon omasta kaupasta, en tarvitsisi mitään ohjelmaa tietokoneelle. Siirtäminen kaupasta Koboon onnistuisi vain yhdistämällä laite nettiin (Wi-Fi) ja painamalla synkronointia ja kirjat latautuu laitteeseen. Mutta koska kirjoja tulee hankittua muualtakin, olen asentanut koneelle Calibren, ilmaisen e-kirjojen hallintaohjelman.

Olen myös luonut kirjoista omia kokoelmia, joten samaan sarjaan kuuluvat kirjat löytää helposti. Helpoiten tuo kokoelmien luominen on onnistunut Calibren avulla. Kobolla kokoelmien luonti on hieman hitaampaa, varsinkin sillä kirjamäärällä mikä minulla on.

Lukutilassa näkee mm. missä kappaleessa on menossa ja kuinka monta sivua kappaletta on (jäljellä)

Mukava lisäominaisuus mikä Kobosta löytyy, on Reading Awards. Kun on esimerkiksi saanut ensimmäisen kirjan luettua loppuun tai lukenut viiden päivän aikana samaan aikaan, esim. kello 18-20 välisenä aikana, tai kääntänyt 10 000 sivua, saa badgen. Osa badgeista on piilotettuja, joten saa aina miettiä miten uusia badgeja mahdollisesti saisi hankittua. Itselläni on niitä jo 25.

Muita kivoja lisäominaisuuksia on mm. mahdollisuus postata Facebookiin suoraan Kobosta (mitä kirjaa lukee, saavutukset, ..) sekä Sudoku.

Vaikka sanoinkin alussa, että olen todella tyytyväinen, niin on silti asioita joita muuttaisin. Ensinnäkin kosketusnäytön (olematon) herkkyys. Olisi kiva jos se reagoisi heti kaikkiin kosketuksiin eikä viiveellä, jolloin vahingossa saattaa mm. vaihtaa monta sivua kerrallaan kun Kobo vihdoin ja viimein reagoi. Lisäksi taustavalon puuttuminen välillä tympäisee. Olisi mukavaa jos voisi niinä unettomina öinä lukea sängyssä niin että ei häiritse toista kun laittaa yöpöydän lamppuun valot. Sänkyyn on myös huomattavasti mukavampaa nukahtaa kuin sohvalle. Uudemmissa versioissa löytyy tuo taustavalo.

Noista "miinuksista" huolimatta, olen täysin tyytyväinen, ja jos jossain vaiheessa tulee tarve vaihtaa uuteen eReaderiin, oletan että sekin tulee olemaan Kobo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Muistathan kuitenkin, että jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin silloin voi hyvin olla myös hiljaa. :)

Sanavahvistus käytössä kaikissa kommenteissa ja yli 28 päivää vanhoissa teksteissä kommentit tulevat näkyviin heti kun olen ne hyväksynyt.