17. kesäkuuta 2012

Missä käydä ja mitä tehdä Oulussa

Oulu on siitä kiva kaupunki, että täältä löytyy tekemistä kaikille. Tämän postauksen ideana onkin kertoa hieman esimerkkejä ja olen jaotellut jutut omien alaotsikoiden alle.

Historian siipien havinaa

Oulussa ja Oulun seudulla on museoita jotka ovat avoinna vain kesäaikaan. Jokainen museoista kertoo oman tarinansa ja jokainen on myös erilainen.

 • Turkansaaren ulkomuseo sijaitsee Oulujoen varrella ja se oli tärkeä kauppa- ja kalastuspaikka jo 1400-luvulla. Alueeseen kuuluu myös läheisesti Siikasaari ja Karhunsaari, joihin on siirretty Oulujokivarren maalaiskulttuuriin liittyviä rakennuksia. Turkansaaressa pääsee tutustumaan rakennusten lisäksi myös vanhoihin elinkeinoihin, kuten esim. maatalouteen, karjanhoitoon, kalastukseen, sekä kaikista mielenkiintosimpaan eli tervanpolttoon. Turkansaaressa järjestetään vuosittain tervanpolttoviikko ja tänä vuonna se on 22.-27.6. Pääsymaksu 3/1 euroa.
 • Merimiehenkotimuseoon pääsee keskustasta kävellen, sillä se sijaitsee Pikisaaressa, jonne pääsee siltaa pitkin torin lähettyviltä teatterin ja kirjaston välistä. Merimiehenkotimuseo on Oulun vanhin puurakennus johon on sisustettu merimiehen koti ja vuokralaisen asunto 1880-luvulta. Alunperin rakennus on tosin toiminut tullitupana ja sen historia juontaa 1700-luvulle. Ilmainen sisäänpääsy.
 • Kierikkikeskus on kivikauteen erikoistunut museoalue Yli-Iissä, n. 60 kilometrin päässä Oulusta. Kierikissä on tehty arkeologisia kaivauksia 1960-luvulta lähtien ja ne jatkuvat edelleen. Kierikissä kävijöille tulee tutuksi kivikauden ihmisen elämä kokonaisuudessaan aina työkaluista kaupankäyntiin ja asumisesta uskomuksiin. Pääsymaksu 8/6/4 euroa.

Museoiden lisäksi ilmaiset opastetut kävelykierrokset tiistaisin ja perjantaisin ovat oiva tapa tutustua Ouluun ja Oulun historiaan. Jos taas kävelykierrokset ei innosta ja haluaa tutustua Oulun nähtävyyksiin helpolla tavalla, on Potnapekka -kiertoajelu siihen sopiva väline. Potnapekka kulkee kahta eri reittiä, Nallikarin reitti ja Hupisaarten reitti ja yhden reitin hinta on 6/3 euroa. Lähtö tasatunnein Rotuaarilta ja reitti vaihtelee aina vuoronperään, eli kun kello 11 lähtee Nallikarin reitti niin kello 12 on vuorossa Hupisaarten reitti. Näin ollen siis voi osallistua molemmille reiteille peräkkäin.

Luonto

Oulun seudulla on paljon kaunista luontoa ja ei tarvitse kovinkaan kauas lähteä siitä nauttiakseen. Jo puolen kilometrin päässä ydinkeskustasta on kaunista puisto- ja saarialuetta.

 • Kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Linnamaalla Oulun yliopiston kampusalueella. Sieltä löytyy kaksi kasvihuonetta sekä ulkopuutarha. Kaikkien kasvien yhteydessä on merkintä kasvin nimestä niin tutulla äidinkielellämme kuin myös latinaksi, joten samalla voi opiskella kasvien nimiä. Ulkopuutarhaan ei ole pääsymaksua mutta kasvihuoneisiin on suositeltu mutta ei kuitenkaan pakollinen pääsymaksu. Kasvihuoneet on suljettu maanantaisin mutta ulkopuutarhaan pääsee joka päivä.
 • Hailuoto sijaitsee merellä Oulun edustalla ja sinne on mantereelta lauttayhteys. Lauttamatka kestää noin 20-25 minuuttia ja on täysin ilmainen. Hailuodon Marjaniemestä löytyy kalastajakylä sekä retkeilyaluetta. Toki myös muita nähtävyyksiäkin on, mutta Marjaniemi on se mihin kaikki turistit aina suuntaavat kulkunsa. Hailuoto on myös tämän vuoden Suomen matkailukohde #1.
 • Liminganlahden luontokeskus on lintubongareiden unelmakohde. Kaikki siellä on keskittynyt nimittäin lintuihin. 
 • Kukka- ja eläinpuisto Escurial Limingassa on eläinten ja kukkien ystäville suunniteltu retkeily- ja matkailukohde. Sieltä löytyy grillauspaikkoja, mutta myös kahvio jos ei ole niin innokas grillailija tai jos omat eväät on unohtunut matkasta. Myös majoitus-, saunomis- ja uimismahdollisuudet. Pääsylippu on 9/7 euroa.

Lapsiperheille

 • Vauhtipuisto on lapsille ja lapsenmielisille suunnattu huvipuisto josta löytyy laitteita niin pienille taaperoille kuin isommillekin lapsille. Alueelle on ilmainen pääsy ja lapsille voi ostaa joko rannekkeen tai vaihtoehtoisesti jokaiseen laitteeseen lipun erikseen.
 • Liikennepuisto on hyvä paikka opettaa lapsille liikennesääntöjä. Se sijaitsee keskustassa, joten meneminen sinne ei ole vaikeaa.
 • Tietomaa on hyvä paikka tiedonjanoisille lapsille ja vanhemmille. Kyseessä on siis tiedekeskus jossa on niin pysyviä kuin vaihtuvia näyttelyitä tieteen eri osa-alueilta. On tähtitiedettä, painovoimaa, urheilua, elokuvia, .. Täältä voit lukea miun kokemuksia :)


Toivottavasti näistä esittelemistäni jutuista löytyy edes yksi mielenkiintoinen, olit sitten paikkakuntalainen tai turisti. Itse käyn varmaankin noilla kävelykierroksilla ja haaveena olisi myös käydä Turkansaaressa ja Hailuodossakin. Kierikkikin olisi kiva, mutta saa nähdä tuleeko sinne lähdettyä.

2 kommenttia:

 1. No ei ole paljoa tekemistä Oulussa, ei. Kaupunki on tylsä ja pieni ja meri-aspekti on jätetty huomioimatta muilta osin paitsi pilaamalla. Pää täyteen baarissa tai Oulunsalon kentälle menolippu kourassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä samaa mieltä tuosta että meri-aspekti jätetty aika huomiotta, enemmänkin sitä voisi olla esillä. Esimerkiksi voisi sen joskus tulevaisuudessa rakennettavan huvipuiston teema olla meri eikä Kalevala niin kuin jotkut suuret suunnittelijat suunnitelleet.

   Poista

Kommentit tervetulleita. Muistathan kuitenkin, että jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin silloin voi hyvin olla myös hiljaa. :)

Sanavahvistus käytössä kaikissa kommenteissa ja yli 28 päivää vanhoissa teksteissä kommentit tulevat näkyviin heti kun olen ne hyväksynyt.